Kako lahko pomagam nekomu s shizofrenijo?

Če ima nekdo, ki ga poznate, shizofrenijo, ni vedno preprosto vedeti, kako mu pomagati. Vendar lahko naredite veliko. Ne pozabite, da vas skrb za nekoga z duševno motnjo lahko izčrpa, zato si zapomnite naslednje:

  • Njihova shizofrenija ni vaša krivda.
  • Njihova shizofrenija ni njihova krivda.
  • Njihove bolezni ne morete ozdraviti.
  • Njihova prepričanja in zaznavne motnje se jim zdijo zelo resnični.
  • Osebe ne smemo enačiti z motnjo.
  • Tudi najboljši se lahko motijo.

1. Poučite se o shizofreniji

Da bi razumeli faze, simptome in tisto, kar oseba preživlja, se je o shizofreniji pomembno poučiti. O shizofreniji je veliko napačnih informacij, zato si vzemite čas, da odkrijete, kaj je mit in kaj resnica.

2. Poučite se o znakih, ki kažejo, da se je motnja vrnila

Pri vsakem posamezniku s shizofrenijo so znaki in potek motnje drugačni. Če prepoznate znake, ki kažejo, da se posameznik s shizofrenijo morda ne počuti več dobro, mu lahko pomagate obvladovati motnjo. Bodite pozorni na:2

izguba apetita,

anksioznost ali stres,

motnje spanja,

sumničavost ali strah,

zaskrbljenost glede motivov drugih,

občasno slišanje glasov,

težave s koncentracijo.

Če odkrijete, da se pri njem pojavljajo ti znaki, poskrbite, da bo imel dostop do zdravil, in razmislite o dodatni podpori.

3. Poiščite vso pomoč specialistov, ki jo lahko najdete

Za ljudi, ki živijo s shizofrenijo, je na voljo veliko podpore in storitev. Bolj ko je svetovanje, do katerega imate dostop, strokovno, lažje vam bo v težjih obdobjih.

4. Prepričajte se, da jemlje zdravila

Za posameznika s shizofrenijo je pomembno, da jemlje zdravila, tako kot mu je bilo predpisano. S tem lahko prepreči ponovitev.2 Ko se bo počutil dobro, poskusite vzpostaviti rutino, ki se je bo držal. Sodelujte z njim, da bo obvladal pozabljivost, ki jo morda doživlja.

5. Poskrbite za varnost svojega bližnjega

Oseba s shizofrenijo morda težko jasno razmišlja in skrbi zase ali za druge.1 Če ima vzdrževanega družinskega člana, ji morda lahko pomagate pri vsakodnevnih opravilih, kot je gospodinjstvo ali nakupovanje. Lahko se tudi samo prepričate, ali je v redu.

6. Osebi s shizofrenijo pomagajte poiskati smiselne zaposlitve in se naučiti novih veščin

Pomembno se je usmeriti na pozitivno, na tisto, v čemer uživa ali kar dobro opravlja. Poskusite zastavljati majhne, realistične cilje in pomagajte pri iskanju dela ali veščin, ki jih bo lahko obvladala in ki bodo smiselne. Ne pozabite, da so težave s koncentracijo simptom shizofrenije, zato je pomembno, da ste potrpežljivi.1

7. Poskrbite zase

Nikoli ni preprosto biti v bližini nekoga, za katerega veste, da doživlja simptome shizofrenije. Poskrbite, da boste pozorni na lastne potrebe in da si boste vzeli čas zase.

Poiščite nekoga za pogovor o lastnih občutkih.

Ostanite v stiku s prijatelji in družinskimi člani.

Žaljivega vedenja in besed ne jemljite osebno.

Poiščite ustanove in organizacije, ki na področju duševnega zdravja delujejo na vašem območju.

Viri

  1. NIMH, Schizophrenia, 2016. https://www.nimh.nih.gov/health/topics/schizophrenia/index.shtml [Accessed Jul 2019]
  2. NHS, Living with schizophrenia, 2016. https://www.nhs.uk/conditions/schizophrenia/living-with/ [Accessed Jul 2019]
Share
Login to Unlock

Pregled shizofrenije

Shizofrenijo je mogoče opredeliti kot hudo duševno motnjo, ki vpliva na vedenje, mišljenje in čustvovanje. Prve simptome je morda mogoče opaziti šele v najstniš

več…
Login to Unlock

Diagnosticiranje shizofrenije

Skladno s sodobnimi smernicami diagnoze ni moč postaviti pred prvim pojavom akutnih psihotičnih simptomov. Vendar pa je zaznavanje prodromalnih znakov lahko klj

več …
Showing 0 result(s).